Jak serwować whisky?

Whisky to jeden z najszlachetniejszych trunków. Produkuje się ją w procesie destylacji zacieru zbożowego. W powszechnej opinii uważa się, że jej whisky produkowana jest w Zjednoczonym Królestwie, jednak to nie do końca prawda…. Produkuje się ją też w Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie.

Do whisky kieliszki, a może szklanki?

Nieodpowiednie podawanie whisky może zepsuć jej smak i aromat. Szklanki czy kieliszki do whisky muszą być wykonane z z grubego szkła. Dzięki temu płyn nie będzie się nadmiernie nagrzewać. Koneserzy nie zalecają przed degustacją whiskey spożywania ostrych potraw. Ich smak może spowodować, że nie będziemy w stanie docenić walorów alkoholu. Whiskey należy pić powoli, drobnymi łyczkami. Dzięki temu będziemy mogli delektować się bukietem smaków i aromatów.

Z lodem czy bez?

Bardzo często do kieliszków do whisky wlewa się nie tylko sam trunek, ale też różne dodatki. Króluje cola i lód. Znawcy tematu uważają, że to profanacja szlachetnego trunku…

Konserwatyści uważają, że jedynym właściwym dodatkiem do whiskey jest niegazowana woda mineralna. To właśnie ona wydobywa głębię smaku i aromatu. Czy będziemy eksperymentować czy pozostaniemy wierni klasyce? To zależy od naszych upodobań smakowych. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchenne utensylia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.